>

Locuri istorice

Locuri abandonate sau inca locuite, poate bantuite de fantome, dar cu o atmosfera și un farmec deosebit. Sub praf, rugina și fisuri, sta ascunsa istoria unor oameni care au trait candva. Haideti sa descoperim cateva dintre locurile istorice care chiar merita vizitate cel putin o data in viata.

Sunt atat de multe locuri superbe, amprente ale istoriei peste tot, cultura, traditii, vinuri nobile si nu in ultimul rand gastronomie.

O istorie de peste 600 de ani

In centrul Romaniei se afla un castel medieval despre care se crede ca l-a tinut prizonier pe Vlad Tepes. Domnitorul roman a fost imortalizat ca inspiratie pentru romanul lui Bram Stoker din 1897, „Dracula”, si datorita acestei legaturi cu faimosul vampir, Castelul Bran este cunoscut in mod popular in regiune si dincolo de „Castelul lui Dracula”.

Castelul Bran a fost construit intre 1377 si 1388 deasupra unui sit strategic cu vedere la un pas de munte puternic traficat intre Transilvania si Tara Romaneasca, tara pe care Vlad Tepesul a domnit in secolul al XV-lea. Cunoscut si sub numele de Vlad al III-lea Dracula, se crede ca conducatorul este inspiratia contelui Dracula datorita poftei sale istorice de sange. Ii placea sa tortureze oamenii si isi impingea dusmanii pe campul de lupta pentru a-i descuraja pe ceilalti dusmani. In timpul invaziilor, el era, de asemenea, cunoscut ca foloseste politica pamantului ars, o strategie militara care consta in distrugerea oricarei resurse posibile pe care inamicul ar putea sa o foloseasca prin otravirea rezervelor de apa si arderea recoltelor.

Desi celebrul domnitor valah ar fi putut trece de mai multe ori langa Bran, nu exista niciun document istoric care sa ateste ca l-a vizitat vreodata. Vizitele sale in Transilvania erau de obicei legate de boierii din Brasov. Dupa prima domnie, cand a fost trimis in exil, a vrut sa se stabileasca la Brasov, dar John Hunyadi le-a interzis sa-i ofere adapost.

Castelul este detinut de descendentii reginei Maria, carora li s-a dat 1920 ca semn de apreciere pentru eforturile sale de unificare a Romaniei. Dupa moartea sa, Castelul Bran a fost mostenit de fiica ei, printesa Ileana, care a condus-o ca spital in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In 1948, castelul a fost capturat de regimul comunist, dar a fost returnat lui Dominic von Habsburg, fiul printesei Ileana, in 2006.

In prezent, Bran este deschis ca muzeu, in mare parte dedicat reginei Maria a Romaniei. Castelul este, de asemenea, o locatie populara pentru evenimentele de Halloween, cum ar fi competitia din 2016 pentru a castiga sansa de a ramane in castelul noaptea de Halloween, refacand treptele lui Jonathan Harker de pe primele pagini ale romanului lui Bram Stoker.

Bram Stoker nu a vizitat niciodata Europa centrala si exista alte castele cu pretentii mai solide in legenda lui Dracula, dar pasajele subterane si armele si armurile antice si, ca sa nu mai vorbim de toate sunetele infioratoare pe care le face cladirea medievala, fac din Castelul Bran o experienta demna de numele vampirului.

Informatii aditionale

  • Tara: Romania
Evaluati acest articol
(1 Vot)