>

Locuri istorice

Locuri abandonate sau inca locuite, poate bantuite de fantome, dar cu o atmosfera și un farmec deosebit. Sub praf, rugina și fisuri, sta ascunsa istoria unor oameni care au trait candva. Haideti sa descoperim cateva dintre locurile istorice care chiar merita vizitate cel putin o data in viata.

Sunt atat de multe locuri superbe, amprente ale istoriei peste tot, cultura, traditii, vinuri nobile si nu in ultimul rand gastronomie.

Castelul Kenilworth – o istorie romantica

In 1563, regina Elisabeta a Angliei i-a dat Castelul Kenilworth curteanului ei preferat, Robert Dudley. Elizabeth il cunostea pe Dudley din copilarie si, a doua zi dupa ce a devenit regina, l-a numit Stapan al Cailor. Nu doar un rol prestigios, asta insemna si ca trebuia sa fie langa ea oriunde calatorea. Vestea devotiunii reginei fata de Dudley s-a raspandit rapid in toata Europa: „este indragostita de Lord Robert si nu-l lasa niciodata sa o paraseasca”.

Desi Elizabeth era inca tanara, ea a fost presata sa se casatoreasca. Relatia ei cu Dudley era nedorita din punct de vedere politic si, in mod crucial, Dudley era deja casatorit. La acea vreme, au aparut barfe ca Dudley planuia sa-si otraveasca sotia pentru a se putea casatori cu regina. Si intr-o seara, sotia sa a fost gasita moarta la poalele scarilor, cu gatul rupt. Desi ancheta rezultata a dat un verdict de moarte accidentala, moartea subita a sotiei sale a starnit zvonuri despre crima si a adus un obstacol suplimentar in calea casatoriei lor.

La Castelul Kenilworth, Dudley a primit-o pe Elizabeth si anturajul ei pe o serie de „progrese” regale anuale. La ultima sa vizita in 1575, divertismentul de la Kenilworth a dus spectacolul la limita sa. Festivitatile includeau batalii in scena sau cuvinte batjocoritoare pe sol si apa, inclinare in care adversarii calare se incaierau cu sulite. Si toate acestea au fost completate cu extravaganta culinara, dans, spectacole diverse, artificii si focuri ceremoniale. Elizabeth si Dudley au impartasit, de asemenea, o pasiune pentru vanatoare si, de multe ori, au plecat impreuna in padurile seculare de la Kenilworth.

Multe dintre spectacolele la care a asistat regina erau declaratii subtiri, ascunse, despre devotamentul lui Dudley fata de ea si cereri pentru casatoria ei. In cele mai explicite dintre spectacolele planificate, zeita Diana (reprezentand castitatea) si Iris (reprezentand casatoria), urmau sa ceara cine ar trebui sa pretinda nimfa „Zabeta” (o scurtare a Elisabetei). Avea sa se incheie cu un apel direct adresat reginei: „Cat de necesar era ca reginele demne sa se casatoreasca”. Cu toate acestea piesa nu a fost niciodata interpretata si vremea rea ​​a fost acuzata pentru aceasta. Este mai probabil ca Elizabeth insasi sa fi crezut ca Dudley merge prea departe si sa fi interzis spectacolul.

Desi casatoria nu s-a intamplat niciodata, cei doi au ramas aproape pe tot parcursul vietii. Afectiunea ei pentru Dudley ar fi putut fi chiar o bariera emotionala in calea casatoriei cu oricine altcineva. In cele din urma, regina a devenit cunoscuta sub numele de regina virgina, casatorita doar cu tara.

Exista un portret interesant al reginei Elisabeta, afisat in Leicester’s Gatehouse la castel, care a fost lasat intr-o stare nerestaurata pentru a-si dezvalui istoria ascunsa. Pierderile de vopsea de la suprafata au aratat ca regina a fost pictata peste trasaturile altei femei. De asemenea, s-a descoperit ca regina a fost descrisa initial tinand un sarpe. Serpii ar putea simboliza intelepciunea si prudenta, dar s-ar putea referi si la pacatul originar. Poate din cauza acestui dublu sens, sarpele a fost pictat de o gramada de trandafiri.

Castelul a fost oferit de catre Lordul Kenilworth orasului Kenilwoth in 1958, iar din 1984 a fost administrat de English Heritage.

Informatii aditionale

  • Tara: Marea Britanie
Evaluati acest articol
(1 Vot)