>
Imprimă această pagină

Castelul Peles

Castelul Peles, un uimitor castel in stil neo-renascentist, amplasat la poalele spectaculosilor Munti Bucegi din pitorescul oras romanesc Sinaia, este unul dintre cele mai renumite, iconice si frumoase castele din intreaga Europa.

Situat pe un traseu medieval existent care leaga Transilvania si tara Romaneasca, Castelul Peles este asociat cu o serie de evenimente si figuri istorice.

Comisionat de regele Carol I al Romaniei in anul 1873, dar nefiind finalizat pana in 1883, Castelul Peles a fost initial construit pentru a servi ca resedinta de vara a familiei regale romanesti.

Regele se indragostise de peisajul montan spectaculos si, dupa ce a cumparat 5 kilometri patrati de teren langa raul Piatra Arsa, mosia a devenit cunoscuta sub numele de Mosia Regala a Sinaiei. in mod fascinant, Castelul Peles a devenit primul castel din lume care a fost alimentat in totalitate de electricitate produsa local.

Desi a durat multi ani pana la finalizarea castelului, din cauza mai multor interferente, cum ar fi Razboiul de Independenta al Romaniei impotriva Imperiului Otoman intre 1877 si 1878, a meritat sa asteptam, intrucat splendoarea sa arhitecturala este total unica si uluitoare.

Deoarece Castelul Peles era o proprietate regala, si a fost, alaturi de multe altele, capturat de regimul comunist in anul 1947, dupa abdicarea fortata a regelui Mihai I. A fost transformat intr-o atractie turistica pentru o perioada scurta de timp si a servit, de asemenea, ca loc de odihna si recreere pentru o serie de personalitati culturale romanesti diferite.

In cele din urma, in 1997, castelul a fost returnat familiei regale romanesti dupa un amplu dosar judiciar, care nu a fost finalizat pana in 2007. Astazi, exista un Muzeul National Peles, care este deschis publicului larg ca atractie turistica.

Informatii aditionale

  • Tara: Romania
Evaluati acest articol
(1 Vot)

Articole similare