>

Locuri istorice

Top 6 castele din Anglia

Primele castele au aparut in Anglia in secolul al XI-lea. Cateva castele sunt cunoscute ca fiind construite in Anglia inainte de invazia normanzilor in 1066; o mare parte a fost construita in urmatorii ani, fiind mecanismul principal prin care normanzii au reusit sa isi consolideze controlul asupra tarii.

Nici o lista de castele din Anglia nu este probabil sa fie completa, deoarece nu va exista niciodata un acord complet in fiecare caz cu privire la faptul ca ramasitele unei cladiri sunt cele ale unui castel, daca un anumit loc este locul unui castel sau o cladire supravietuitoare ar trebui considerata drept un castel.

In cele ce urmeaza incerc sa arat cele mai importante 6 castele din parerea mea, unele dintre ele foarte cunoscute, unele mai putin cunoscute.

 

1. Castelul Warwick

 

Castelul Warwick este un castel medieval dezvoltat dintr-un fort din lemn, construit initial de William Cuceritorul in 1068. Warwick este capitala Warwickshire, Anglia, si este situat de-a lungul raului Avon. Castelul original din lemn a fost reconstruit in piatra in secolul al XII-lea. In timpul razboiului de o suta de ani, fatada dinspre oras a fost refortificata, rezultand unul dintre cele mai recunoscute exemple ale arhitecturii militare din secolul al 14-lea. A fost folosit ca o fortareata pana la inceputul secolului al XVII-lea, cand a fost oferit lui Sir Fulke Greville de catre James I in 1604. Greville, care a devenit Conte de Warwick in 1759, a transformat-o intr-o casa de tara si a fost detinuta de familia Greville, , pana in 1978, cand a fost cumparat de grupul Tussauds.

https://www.warwick-castle.com/

Adresa: Warwick CV34 4QU, Marea Britanie

 

2. Castelul din Leeds

Castelul Leeds este un castel din Kent, Anglia, la 8 km sud-est de Maidstone. Este construit pe insule intr-un lac format de raul Len, la est de satul Leeds.

Pe acest loc a existat un castel inca din 1119, la inceput fiind o simpla cetate construita din piatra de catre Robert de Crevecoeur, care a servit ca post militar in timpul invaziilor Normande in Anglia. In secolul al XIII-lea a intrat in mainile regelui Edward I, pentru care a devenit resedinta favorita; in secolul al XVI-lea, Henric al VIII-lea a folosit-o ca o locuinta pentru prima sa sotie, Ecaterina Aragonului.

https://www.leeds-castle.com/

Adresa: Maidstone ME17 1PL, Marea Britanie

3. Castelul Bodiam

Castelul Bodiam este un castel din secolul al XIV-lea aflat langa Robertsbridge, in East Sussex, Anglia. A fost construit in 1385 de catre Sir Edward Dalyngrigge, fost cavaler al lui Edward III, cu permisiunea lui Richard al II-lea, aparent pentru a apara zona impotriva invaziei franceze in timpul razboiului de o suta de ani.

Posesia Castelului Bodiam a trecut prin mai multe generatii de Dalyngrigges, pana cand linia lor a disparut, cand castelul a trecut prin casatorie la familia Lewknor. In timpul Razboaielor Rozelor, Sir Thomas Lewknor a sustinut Casa Lancaster, iar cand Richard III al Casei de York a devenit rege in 1483, a fost trimisa o armata pentru a asedia Castelul Bodiam. Nu este inregistrat daca asediul a mers inainte, dar se crede ca Bodiam a fost predat fara multa rezistenta. Castelul a fost confiscat, dar a revenit la Lewknors cand Henry al VII-lea din Casa Lancasterului a devenit rege in 1485. Descendentii Lewknors au detinut castelul pana cel putin in secolul al XVI-lea.

https://www.nationaltrust.org.uk/bodiam-castle

Adresa: Bodiam, Robertsbridge TN32 5UA, Marea Britanie

4. Castelul Dover

Castelul Dover este un castel medieval in Dover, Kent, Anglia. A fost fondat in secolul al XI-lea si a fost descris drept "Cheia Angliei" datorita semnificatiei defensive pe tot parcursul istoriei. Este cel mai mare castel din Anglia.

Acesta locatie a fost fortificata cu lucrari de terasament in epoca fierului sau chiar mai devreme, inainte ca romanii sa invadeze in 43.

In timpul domniei lui Henric al II-lea, castelul a inceput sa aiba forma recunoscuta. In 1216, in timpul Primului Razboi Baron, un grup de baroni rebeli au invitat viitorul rege al Frantei Louis al VII-lea sa vina si sa ia coroana engleza. El a avut succes cu penetrarea zidurilor, dar in cele din urma nu a putut sa cucereasca castelul.

https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/dover-castle/

Adresa: Castle Hill Rd, Dover CT16 1HU, Marea Britanie

5. Castelul Alnwick

Castelul Alnwick este un castel si o casa de tara din Alnwick, in zona Northumberland. Este locuinta oficiala a Celui de-al 12-lea duce din Northumberland. A fost construit dupa cucerirea normanilor, si renovat si remodelat de mai multe ori.

Castelul a fost fondat la sfarsitul secolului al XI-lea de catre Ivo de Vesci, un nobil din Vassy, Calvados din Normandia. Descendent al lui Ivo de Vesci, Ioan de Vesci a mostenit titlul tatalui sau dupa moartea acestuia din Gasconia in 1253.

In timpul Razboaielor Rozelor, castelul era rareori implicat in lupta, conflictele se bazau in general pe lupte in teren. Alnwick a fost unul dintre cele trei castele detinute de fortele Lancastrian in 1461 si 1462.

https://www.alnwickcastle.com/

Adresa: Alnwick NE66 1NQ, Marea Britanie

6. Castelul Durham

Castelul Durham este un castel normand din orasul Durham, Anglia, care a fost ocupat in intregime inca din 1840 de catre Colegiul Universitar din Durham. Este deschis publicului larg pentru vizita, dar numai prin excursii ghidate, deoarece este folosit ca o cladire de lucru si gazduieste peste 100 de studenti. Castelul se afla pe un deal deasupra raului Wear, pe peninsula Durham, vizavi de Catedrala din Durham.

Constructia Castelului a inceput in 1072, sub ordinele lui William Cuceritorul, la sase ani de la cucerirea Normanului din Anglia.

Episcopul de Durham a fost numit de catre rege pentru a exercita autoritatea regala in numele sau, castelul fiind resedinta sa oficiala.

In 1837, castelul a fost donat universitatii nou formate din Durham de catre episcopul Edward Maltby ca loc de cazare pentru studenti. A fost numit Colegiul Universitar.

https://www.durhamworldheritagesite.com/architecture/castle

Adresa: Durham DH1 3RW, Marea Britanie

Informatii aditionale

  • Tara: Marea Britanie
Evaluati acest articol
(0 voturi)

Locuri abandonate sau inca locuite, poate bantuite de fantome, dar cu o atmosfera și un farmec deosebit. Sub praf, rugina și fisuri, sta ascunsa istoria unor oameni care au trait candva. Haideti sa descoperim cateva dintre locurile istorice care chiar merita vizitate cel putin o data in viata.

Sunt atat de multe locuri superbe, amprente ale istoriei peste tot, cultura, traditii, vinuri nobile si nu in ultimul rand gastronomie.