>
Imprimă această pagină

Vama Veche – nopti albe

Localitatea a fost intemeiata in anul 1811 de gagauzi, in limba carora se numeste Yilanlik : "serparia". In anul urmator, ca urmare a schimbului de populatii intervenit intre Imperiul Rus si Imperiul Otoman in momentul anexarii Basarabiei de catre primul, Gagauzii au fost stramutati in Bugeac, in locul lor venind Tatari basarabeni, care s-au alaturat pescarilor, gradinarilor si oierilor locali, Greci pontici, Rusi scopti rascolnici (care, si ei, fugisera din imperiul Rus), Romani dobrogeni sau mocani si Bulgari, care aveau bordeie si colibe in zona. Dupa alipirea Dobrogei in 1878, Regatul Romaniei a pastrat denumirea turca pana in 1913, localitatea purtand denumirea oficiala de Ilanlac. Odata cu anexarea Cadrilaterului (1913-1940), vama a fost mutata mai la sud, la Ecrina (turceste Ekrene, bulgareste Kranevo), iar Ilanlac a fost redenumit Vama Veche, nume care i-a ramas si dupa restituirea Cadrilaterului catre Bulgaria.

Este locul unde se poate petrece un concediu in mijlocul naturii, intr-o atmosfera speciala de libertate.

O zi obisnuita in Vama inseamna petrecere pana la rasarit, apoi in cortul tau pentru un pui de somn rapid si apoi din nou la plaja pentru sesiunea de dimineata, mananci o farfurie de peste proaspat la una din terasele pentru pranz si apoi te intorci la plaja sub o umbrela pana dupa amiaza tarziu.

Plaja din Vama Veche este lata, avand in unele zone peste 200 metri. Intima si salbatica, plaja este populata si noaptea de tineri care se aduna in jurul focurilor de tabara.

Informatii aditionale

  • Tara: Romania
Evaluati acest articol
(0 voturi)

Articole similare