>

Fortificatia bastionara de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din Romania, care sta in picioare de mai bine de 300 de ani. Cetatea este locul in care va puteti intoarce in timp, de-a lungul a doua milenii, printre vestigiile a trei fortificatii, din tot atatea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicata aici a inglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievala si Cetatea Alba Carolina.

Piatra de temelie a Cetatii fost pusa in 4 noiembrie 1715. in linii mari, se considera ca anul de incheiere al lucrarilor este 1738, desi au existat diferite lucrari si in anii urmatori.

Cetatea ridicata in inima Transilvaniei s-a dovedit a fi cel mai impunator monument baroc al provinciei. O particularitate a Cetatii este data de succesiunea celor sase porti, situate pe axa est-vest. Altfel spus, pe Traseul Turistic al „Portilor Cetatii”, care face legatura intre Centrul Civic si cartierul Platoul Romanilor, aflat in zona de vest a municipiului Alba Iulia.

Rolul Cetatii a fost unul militar, de aparare, dat de sistemul bastionar, de tipologia pieselor de artilerie cu care a fost inzestrata, precum şi de marimea trupelor existente in interiorul ei. Cetatea a fost atacata o singura data in existenta ei militara, dar niciodata cucerita. Episodul a avut loc in 1849, cand 8.000 de soldati maghiari au asediat-o fara succes.

Informatii aditionale

  • Tara: Romania
  • Regiunea: Transilvania

Abonare Newsletter

Fiti informat cand publicam un articol nou.

Who visited us

Astazi223
Ieri234
Saptamana aceasta1353
Luna aceasta4897

Cine este Online

1
Online

29 Noiembrie 2020