>

6 palate in Bucuresti

Bucurestiul sau “Micul Paris” este presarat cu palate sau case boieresti, cladiri de patrimoniu asupra carora s-a asternut timpul si, in multe cazuri, uitarea.

1. Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni este o resedinta regala din Bucuresti, care serveste azi ca sediu al Presedintiei Romaniei.

In anul 1679 domnul Serban Cantacuzino a ridicat pe dealul Cotrocenilor o manastire. In 1862 Alexandru Ioan Cuza a hotarat sa utilizeze Manastirea Cotroceni ca resedinta domneasca de vara. La inceputul domniei, Principele Carol I al Romaniei primeste ca resedinta de vara vechile case domnesti de la Cotroceni. Carol I hotaraste sa construiasca in incinta manastirii un palat, in folosinta mostenitorilor Coroanei, care sa-i serveasca drept resedinta oficiala in Bucuresti.

In august 1916, la Palatul Cotroceni a avut loc Consiliul de Coroana, prezidat de Regele Ferdinand, in care s-a stabilit intrarea Romaniei in primul Razboi Mondial de partea Antantei.

Palatul Cotroceni
Palatul Mogosoaia

2. Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia este o cladire istorica din localitatea Mogosoaia, judetul Ilfov, Romania, aflata la circa 15 km de centrul orasului Bucuresti. Complexul contine cladirea propriu-zisa, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucataria), casa de oaspeti, ghetaria si cavoul familiei Bibescu, precum si biserica „Sfantul Gheorghe” aflata langa zidurile curtii.

Palatul Mogosoaia a fost in posesia familiei Brancoveanu timp de aproximativ 119 de ani, trecand apoi in proprietatea familiei Bibescu.

3. Palatul Cretulescu

Palatul Cretulescu cunoscut si sub grafia Palatul Kretzulescu este o cladire istorica amplasata langa Parcul Cismigiu din Bucuresti, sector 1, situat in partea dinspre strada Stirbei Voda, la numarul 39.

Elena Kretulescu (1857-1930), descendenta a doua mari familii boieresti, fiica Mariei Filipescu si a vornicului Constantin Kretzulescu, nascuta in 1857 la Paris, a mostenit terenul si casele din Bucuresti ale tatalui sau, construite in 1718. La inceputul secolului al XX-lea, in 1902, ea l-a angajat pe ahitectul Petre Antonescu (1873-1965), sa realizeze planurile pentru construirea unei cladiri mai mari, in stilul Renasterii franceze cu influente baroce. Ridicarea palatului s-a desfasurat pe o perioada de doi ani.

Palatul Cretulescu
Palatul CEC

4. Palatul CEC

Palatul Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie (cunoscut indeobste ca Palatul CEC, dupa denumirea ulterioara a institutiei) este o cladire din Bucuresti, situata in Calea Victoriei, fata in fata cu Palatul Postelor, construit in aceeasi perioada.

Piatra de temelie a Palatului CEC a fost pusa in 8 iunie 1897, in prezenta Regelui Carol I al Romaniei si a Reginei Elisabeta.

Pana in 1875, in acel loc se aflasera manastirea si hanul "Sfantul Ioan cel Mare". Datand din secolul al XVI-lea, asezamintele au fost restaurate de Constantin Brancoveanu in anii 1702 - 1703 pentru ca apoi, degradandu-se, sa fie demolate in anul 1875. Actuala cladire a fost ridicata dupa demolarea primului sediu al Casei de Depuneri (ridicat la randul lui in locul manastirii).

Realizata dupa planurile arhitectului Paul Gottereau, cu elemente specifice din arhitectura franceza de la sfarsitul secolului XIX, Palatul CEC a fost terminat in anul 1900.

5. Palatul Regal din Bucuresti

Palatul Regal este o cladire monumentala din Bucuresti, situata pe Calea Victoriei, in Piata Palatului (redenumita Piata Revolutiei dupa evenimentele din decembrie 1989).

Cladirea simbolizeaza centrul puterii monarhice in Romania si reprezinta principala resedinta regala din Bucuresti. Ea a fost folosita efectiv pentru gazduirea activitatilor oficiale ale Familiei Regale a Romaniei pana la 24 august 1944, data la care a fost bombardata si a ramas nelocuibila pana in momentul plecarii Regelui Mihai in exilul sau fortat.

Dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai (produsa la 30 decembrie 1947), Palatul gazduieste Muzeul National de Arta al Romaniei.

Palatul regal Bucuresti
Palatul Parlamentului

6. Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului din Bucuresti, Romania cunoscut inainte de revolutie sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), masoara 270 m pe 240 m, 86 m inaltime, si 92 m sub pamant realizat in spiritul arhitecturii realist socialiste.

Are 9 nivele la suprafata si alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, si cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume. Cladirea Palatului Parlamentului se afla situata in partea centrala a Bucurestiului (sector 5), pe locul care astazi se cheama Dealul Arsenalului, incadrat de strada Izvor la vest si nord-vest, Bulevardul Natiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertatii la est si Calea 13 Septembrie la sud.

Informatii aditionale

  • Tara: Romania

Abonare Newsletter

Fiti informat cand publicam un articol nou.

Who visited us

Astazi234
Ieri234
Saptamana aceasta1364
Luna aceasta4908

Cine este Online

1
Online

29 Noiembrie 2020