>

Prima atestare documentara a Castelului Bran este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran.

Intre anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, impotriva turcilor.

La sfarsitul secolului al XV-lea, fortificatia a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor, trecand sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legatura lui Vlad Tepes cu Branul a fost consemnata tot in aceasta perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a insarcinat dupa pierderea tronului pe domnul Tarii Romanesti cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoare strajuita de cetate.

Istoria Castelului Bran continua, iar la data de 1 decembrie 1920, Consiliul orasenesc al Brasovului doneaza acest castel Reginei Maria a Romaniei Mari, ca un simbol al recunostintei datorat contributiei sale la infaptuirea Marii Uniri din 1918.

Desi in anul 1938, fiica Reginei Maria, Principesa Ileana, primeste prin testament acest Castel, in 1948 familia regala a fost alungata din tara de catre regimul comunist, iar Castelul Bran a devenit proprietatea statului roman.

Castelul Bran este cunoscut de turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula. Acesta este si unul dintre motivele pentru care a fost inclus de catre jurnalistii de la CNN intr-un top 10 al castelelor medievale.

Mitul Contelui Dracula are la baza romanul de fictiune „Dracula”, aparut in Marea Britanie, in 1897, avandu-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker.

Domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, a fost asociat cu Dracula, desi datele istorice nu confirma prezenta indelungata a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovata prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hranea cu sangele dusmanilor.

Informatii aditionale

  • Tara: Romania

Abonare Newsletter

Fiti informat cand publicam un articol nou.

Who visited us

Astazi215
Ieri234
Saptamana aceasta1345
Luna aceasta4889

Cine este Online

1
Online

29 Noiembrie 2020