>

Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata de majoritatea cercetatorilor insecolul XIV (Gheorghe Anghel), desi exista specialisti care atribuie castrul regal primei jumatati a secolului XV.

Ioan de Hunedoara initiaza, dupa 1440, constructii de mare amploare vizand transformarea cetatii intr-un castel, prima etapa cuprinzand ridicarea a doua curtine in jurul vechii cetati, construite din blocuri de calcar dolomitic, prevazute cu creneluri la partea superioara.

Un punct de interes in castel il reprezinta fantana, sapata in spatiul dintre curtina veche si cea noua.

Palatul propriu-zis, amplasat pe latura vestica, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala si reprezinta un exemplu unic in spatiul transilvanean de arhitectura civila de un rafinament ridicat. Ambele sali au un plan dreptunghiular, fiind divizate in doua nave cu cinci piloni octogonali din marmura, cu nervuri in cruce si console ornamentate, cu chei de bolta in stil gotic, faza tarzie. Functionalitatea acestor sali ne este sugerata de corespondentele tipologice din mediul teuton, respectiv de sala de mese la ocazii festive pentru Sala Cavalerilor si de sala de festivitati pentru Sala Dietei.

In secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, modifica in spiritul vremii, parti din castel, modificari dictate atat de necesitati civile cat si militare. Se construieste pe latura estica, peste fundatii mai vechi, un corp de cladire, denumit Palatul mare dinspre oras, compus din doua niveluri, respectiv camere de locuit si o sufragerie.

Accesul la Castelul Corvinilor se poate realiza pe DN7 (E15) pana in dreptul localitatii Santuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmand DJ 687 pana in orașul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Santuhalm urmand bulevardele Traian, Republicii și Libertatii. Geografic monumentul este situat in centrul judetului Hunedoara, in partea sud-vestica a Municipiului Hunedoara, pe ultimele ramificatii estice ale muntilor Poiana Rusca.

Preturi si program: http://www.castelulcorvinilor.ro

Informatii aditionale

  • Tara: Romania
  • Regiunea: Transilvania

Abonare Newsletter

Fiti informat cand publicam un articol nou.

Who visited us

Astazi33
Ieri197
Saptamana aceasta230
Luna aceasta8467

Cine este Online

1
Online

27 Octombrie 2020